Quan va començar tot aquest despropòsit? Cap  on va la Intersindical?

El nostre blog acull les reflexions finals de la investigació de @NiOblitNiPerdo3

Com a dada a tenir en compte hi ha el fet que fins al 2020 no hi havia hagut cap expedient disciplinari a afiliats ni cap expulsió. Des del 2020 (període en el qual comença el mandat de Sergi Perelló) fins ara hi ha hagut quinze persones expedientades, tres expulsades i tot un Secretariat d’Educació dimissionari. Com a anècdota, comentar que una de les persones que s’enfronta a un procés d’expulsió del sindicat és una professora de català de Terrassa que ha estat recentment denunciada per la Policia Nacional per parlar en català:

Penso que les acusacions són grans i fonamentades. El contingut d’aquests fils, que per desgràcia s’ha fet molt llarg, és fruit de moltes hores de feina i de parlar amb persones molt crítiques amb el que està succeint. Que els cursos que ha portat a terme el sindicat s’han atorgat a una empresa de la qual forma part un membre del Secretariat Nacional és quelcom que crec que ha quedat completament palès. Que la reacció del sindicat a meres queixes ha estat desproporcionada, histriònica i gens basada en diàleg també em sembla que ha quedat clar. Com pot ser que s’hagi expedientat o expulsat a gent pel simple fet d’opinar? Com és possible que al proper Congrés Nacional no puguin votar tots els afiliats? No era la Intersindical-CSC la que volia ser una eina de país i contribuir al naixement d’una República Catalana més democràtica? On és la democràcia? A partir dels fets i del que s’ha pogut comprovar, ens queden les sospites. Sospites expressades per totes i cadascuna de les persones que han parlat amb mi: 

  • Pot ser que la Intersindical-CSC s’estigui usant per part d’uns quants dels seus dirigents com a plataforma per activar carreres polítiques? La quantitat no gens menyspreable de càrrecs que són d’ERC o de Poble Lliure és significativa. D’aquests n’hi ha alguns que ja han tingut activitat política anterior, altres no. Això en sí no hauria de ser problemàtic: tothom té dret a fer sindicalisme i estar afiliat a un partit, però sobta que en no pocs casos, l’experiència prèvia que tenien en sindicalisme abans de tenir càrrecs de responsabilitat a la Intersindical-CSC fos nul·la. 
  • El sindicat també hauria d’aclarir en què es gasta els diners. Com que encara no gestiona prou diners públics, la Intersindical-CSC no està obligada a passar auditories externes. Però si us heu mirat amb detall els pressupostos i els balanços de l’any 2021 veureu que no hi ha partides detallades. A quina empresa se li contracten els serveis informàtics? Pot ser que sigui a una empresa on hi treballa un familiar d’un membre del Secretariat Nacional?

Pot un Secretari General permetre’s tenir cinc o sis demandes judicials pendents?

Perquè alguns dels contractats per fer feines a la Intersindical-CSC són familiars de càrrecs? Per què la Intersindical no envia un mail als afiliats notificant-los que hi ha feines disponibles, com sí que fan altres entitats? Per què es nega a donar els balanços econòmics quan un afiliat els ho demana, sobretot tenint en compte que els Estatuts li donen la raó a aquest afiliat? Penso que són preguntes que, arran del que he exposat, són legítimes i que, en comptes d’expedients i expulsions, mereixen ser contestades. És possible que a la Intersindical-CSC li estigui passant com als partits polítics independentistes que s’està omplint d’oportunistes? Penso que els afiliats a la Intersindical-CSC haurien de llegir aquest fil de dalt a baix i fer aquestes mateixes preguntes al sindicat. Estaria bé que comencessin a rebres mails i queixes exigint que, en el proper Congrés pugui votar tothom. Si només poden votar alguns delegats (que encara ningú sap com i qui els triarà), el vot pot ser esbiaixat. És possible que aquests delegats siguin escollits de forma democràtica dintre de cada Federació, o no. Seran les direccions de les dues federacions constituïdes qui decidiran qui són els seus delegats (no els afiliats). Tota l’afiliació rebrà la documentació de la/es candidatura/es que es presentin al congrés? Tal com està anant tot, segur que no: la rebran els delegats “acordats” per les federacions i gràcies! No és net. No és democràtic i cal denunciar-ho per molt que estigui escrit als Estatuts. És més, hi ha un altre tema que és el del cens. Una de les persones que em va informar del que estava passant a La Intersindical-CSC em va comentar coses respecte el cens del 2021. Sembla que el cens era un simple full d’Excel on hi constaven unes 8800 persones censades. El cas és que, si busqueu el nombre d’afiliats que tenia la Intersindical-CSC afiliades en aquell moment veureu que n’hi havia 5760. Ho podeu veure en aquest enllaç: 

 Per si de cas l’enllaç desapareix, com sempre us poso la captura de pantalla. 

Em va semblar molt estrany que hi haguessin molts més censats que afiliats i, de fet, no m’ho vaig acabar de creure. Però el cas és que el dia 25 de setembre, a Twitter, hi va haver la següent discussió entre el Secretari General de la Intersindical-CSC i jo. 

I aquí és on jo he de fer una reflexió. Només hi ha dues possibilitats: o el cens és correcte (sense irregularitats) o és incorrecte i està ple d’irregularitats tal com diuen els que han portat a judici el tema de la constitució de la Federació de Serveis Públics. I llegiu les captures de pantalla, el Secretari General em diu que he comès un delicte. Però, si el cens està bé, quin delicte he comès? El d’haver vist o tingut accés (que no l’he tingut, eh!) a un cens que irregular però que és inexistent? Jo diria que en aquesta conversa, el Secretari General es va posar ben bé de peus a la galleda perquè les seves respostes fan tota la cara de ser un reconeixement implícit de que el cens té irregularitats grosses. I per acabar, qui em va estar parlant del cens (que tampoc tinc clar que hi hagi tingut alguna mena d’accés) em va dir que hi constava encara com a censat, tot i que estigués donat de baixa del sindicat) el president de la Generalitat Pere Aragonès i Garcia. És possible que el cens sigui tan irregular que el President de la Generalitat actual encara hi consti? 

Per acabar us animo a tots a escriure a la Intersindical-CSC demanant explicacions sobre tot el que he escrit aquests. Podeu demanar informació sobre el tema que vulgueu, especialment si sou afiliats: sobre el tema econòmic, sobre el tema dels represaliats pel sindicat… Ens hi va molt, perquè un sindicat independentista hauria de ser una estructura de país i sobretot no hauríem de perdre mai de vista que ha de fer de sindicat.