Expulsats, expedientats, sense veu ni vot: però crítics, solidaris i íntegres

 I ho tornarem a fer!

Aquest 3 de desembre unes vuit persones, afilades i delegades per la Intersindical-CSC, hem estat expulsats del sindicat. Al juliol unes quinze persones vam rebre una notificació d’”expedient” disciplinari que ha culminat amb l’expulsió indefinida i algun cas durant vuit mesos.

Recordem que mentre es va tramitar aquest expedient contra quinze afiliats i delegats sindicals se’n va privar del dret a intervenir i a votar al Congrés Nacional de la Intersindical-CSC. Una mesura que només s’entén com una maniobra per evitar qualsevol crítica o posicionament diferenciat a l’oficialista. Així mateix, també se’ns va negar la nostra veu a la desnaturalitzada sectorial d’Educació: vam ser eliminats del grup col·lectiu del xat obert d’Educació (al qual pertanyen unes cinc-centes persones, una gran majoria no afiliats). Sense cap explicació. Una sectorial d’Educació de la qual, recordem-no, va dimitir tot el seu Secretariat en ple mesos abans com a protesta per les imposicions arbitràries i el menyspreu exercits des de la direcció dels sindicat.

Els motius que s’argumenten per efectuar el procés d’”expedients” i posterior expulsions són haver signat un escrit de suport a una companya assetjada (i expulsada posteriorment) al si del sindicat i haver exposat el motiu pel qual els delegats vam reclamar el nostre crèdit horari (hores sindicats que els pertanyen per llei).

Aquestes expulsions pretenen amagar un cas greu d’assetjament contra la nostra companya Ester (que es troba en procés de resolució judicial; així com altres casos similars que s’han reproduït al si del sindicat). Uns fets denunciats dins dels òrgans interns i que han estat obviats i silenciats reiteradament (per exemple, per l’obedient Comissió Feminista).

Una altra justificació per haver-nos expulsat és haver reclamat el crèdit horari com a delegats: ho han fet vulnerant la legislació sindical. Unes hores sindicals que pertanyen a cadascun dels delegats, i que considerem que no han de ser hores sindicals convertides en moneda de canvi per comprar fidelitats o col·locar-hi amics, familiars i coneguts. La paradoxa en tot això és que la Secretària de Serveix Públics que ha signat les nostres expulsions, amb l’argument que hem reclamat el nostre crèdit horari, va abandonar fa molt poc UGT amb les seves hores sindicals per instal·lar-se a la Intersindical-CSC. El món al revés.

Aquesta purga, és clar, és també producte d’un torcebraç dins del sindicat entre un bloc d’afiliats crítics amb l’actual direcció i un sector oficialista dòcil, adulador o indiferent, que no es qüestiona ni els disbarats ni la nefasta gestió que arrossega el nostre sindicat. Un sindicat que fa tres anys era una esperança i que havia crescut després de molts anys de treball, honestedat i compromís.

No ens amoïna aquesta expulsió, després de dos anys de desraons, martingales, opacitat  i injustícies. Creiem que ens dignifica, perquè hem actuat seguint el nostre sentit de sindicalistes, moguts per la solidaritat, la transparència, el sentit crític i la impugnació dels fets injustos. I ho tornarem a fer.

Torelló, Olesa de Montserrat, Cerdanyola, Terrassa, Sabadell, Igualada, Barcelona…

Països Catalans, 4 de desembre de 2022